Opdagelsen af et glemt mesterværk af Valdemar Schønheyder Møller

Opdagelsen af et glemt mesterværk af Valdemar Schønheyder Møller

Opdagelsen af et glemt mesterværk af Valdemar Schønheyder Møller 

 

Valdemar Schønheyder Møller. Winter landscape in sunlight, 1885


På en nylig tur til en kundes sommerhus, med opgaven at vurdere kunsten i det, opdagede vi ved et tilfælde dette maleri i en trappeopgang. Ejerne anede ikke, at det i virkeligheden var et tidligt værk af Valdemar Schønheyder Møller (1864-1905), en vigtig figur på den danske kunstscene i slutningen af 1800-tallet. Schønheyder Møller var stort set glemt, men for nylig er hans betydning igen kommet frem, mest på grund af hans tilknytning til Vilhelm Hammershøi og en nylig udstilling og ny forskning af Den Hirschsprungske Samling.
 

Schønheyder Møller's signature and dating '85'

 

Så vidt vi ved er dette det første kendte oliemaleri af kunstneren. Efter at have malet et så slående landskab i en alder af 21, er hans talent og retning allerede klart fra begyndelsen af hans karriere. Det er også næsten utroligt, at han allerede i så ung en alder havde fundet sit kunstneriske varemærke. Schønheyder Møller er kendt for sine landskaber i modlys, som det ses her, hvor træerne kaster en let skygge i forgrunden. Maleriet er et lysende eksempel på melankolien og lyset i nordisk kunst fra 2. halvdel af 1800-tallet. Maleriet viser præcis, hvad Schønheyder Møller er kendt for med lys som det primære motiv, og mere specifikt modlys, en lyskilde, der oversvømmer beskueren

A portrait of the young artist

Gennem hele sit liv blev Schønheyder Møller udfordret af at være maniodepressiv, og i sine sene år begyndte han at miste synet. Han døde kun 41 år gammel i 1905 efter at have tilbragt de sidste år af sit liv på et sindssygehospital. Schønheyder Møller forsøgte altid at fange lysets magi.


Der gættes på, at maleriet oprindeligt er erhvervet af en øjenlæge, der behandlede Schønheyder Møller i sine sidste år. Møller var, ligesom sin ven og kollega, Vilhelm Hammershøi, fascineret af lysets naturlige egenskaber og dedikeret til at fange dets skønhed, hvilket dette poetiske værk vidner om.

 

Maleriet er solgt


Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og hold dig opdateret på de seneste artikler og nyheder fra Københavns Kunsthandel. Du kan tilmelde dig nederst på siden.

Københavns Kunsthandel

Tilbage til blog