Hvad er et litografi

Hvad er et litografi? Sådan ser du, om det er et originalt litografi

Hvad er et litografi?

Litografi er en form for grafisk kunst, der har sin egen charme og skønhed. Det er en trykmetode, hvor et billede eller en illustration bliver trykt på papir eller andet materiale ved hjælp af en sten.

Men hvad er litografi egentlig, og hvordan adskiller det sig fra andre kunstformer som plakater? Hvis du er en kunstinteresseret person, der gerne vil vide mere om denne kunstneriske proces, så er du kommet til det rette sted!

Walasse-Ting-litografi

Definition på litografi

Litografi er en trykteknik, der blev opfundet i slutningen af det 18. århundrede. Ordet "litografi" stammer fra de græske ord "lithos," som betyder sten, og "graphein," som betyder at skrive. Det er en metode til at trykke det samme billede ved hjælp af specielle sten og farver.

Denne teknik bruges både til kunstneriske formål og til reproduktion af værker i større mængder.

Hvad er forskellen på et litografi og en plakat?

Selvom både litografier og plakater er trykte billeder, er der en væsentlig forskel mellem de to. Litografier er kunstværker skabt ved hjælp af sten og trykt i begrænset oplag, hvorimod plakater normalt er masseproducerede tryk, der anvendes til reklame eller dekoration.

Litografier har ofte en højere kunstnerisk værdi, da de er unikke og skabt af dygtige kunstnere. Plakater kan dog også være tryk litografisk, hvilket gør dem mere værdifulde, groft sagt.

Bruges der særligt papir til litografier?

Ja, der anvendes særligt papir til litografier. Det er vigtigt at bruge et kvalitetspapir, der er egnet til denne trykmetode. Det rigtige papir sikrer, at farverne bliver korrekt gengivet, og at billedet får den ønskede tekstur og udtryk.

Når du køber et litografi, vil du ofte se, at det er trykt på et tykt og holdbart papir, der er velegnet til at bevare kunstværket i mange år.

Hvordan fremstiller man et litografi?

Fremstillingen af et litografi er en omhyggelig proces, der kræver dygtighed og præcision. Først udvælger kunstneren en sten, som er slebet helt jævn og plan. Derefter påføres farve på stenen, og kunstneren skaber sine motiver ved at tegne eller male direkte på stenen.

Stenen behandles derefter med kemikalier, der gør, at farven kun hæfter sig til de tegnede områder. Når stenen er klar, placeres den på en trykpresse sammen med papiret, og trykningen kan begynde. Det er en tidskrævende proces, men resultatet er et lødigt tryk med dybe farver og fine detaljer.

Hvilke redskaber bruger man til at producere et litografi?

Produktionen af et litografi involverer forskellige redskaber og materialer. Nogle af de vigtigste redskaber inkluderer:

 1. Sten: En speciel kalksten, der bruges som grundlag for tegningen.
 2. Tusch eller blyanter: Bruges til at tegne motiverne på stenen.
 3. Kemikalier: Anvendes til at behandle stenen og forberede den til trykning.
 4. Trykpresse: Bruges til at overføre billedet fra stenen til papiret ved at anvende pres.
 5. Papir: Et specielt udvalgt papir, der passer til litografiens unikke krav.

Hvordan ved jeg, om det er et originalt litografi?

Det kan være svært at afgøre, om et litografi er originalt eller en reproduktion, især når man køber kunstværker online. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at afgøre, om det er et originalt litografi:

 1. Undersøg kunstværket nøje: hvis man kan se små prikker, kaldet ”rester” er det et print og ikke litografisk. Undersøg også papiret, det skal have en vis tykkelse og ikke idolplakat glans.
 2. Spørg sælgeren: Hvis du er i tvivl, så spørg sælgeren om kunstværkets oprindelse og autenticitet.
 3. Spørg en ekspert, de kan se det hurtigt med det blotte øje..

Hvordan ved jeg om et litografi er noget værd?

Vurderingen af et litografi's værdi kan være subjektiv og afhænger af flere faktorer, herunder kunstnerens popularitet, kunstværkets tilstand, sjældenhed og efterspørgsel. Hvis kunstneren er anerkendt og respekteret inden for kunstverdenen, vil litografierne normalt have en højere værdi.

Det er også vigtigt at holde øje med kunstmarkedet og auktioner for at få en idé om, hvad lignende litografier sælges for.

Hvad betyder det, når der står "ea" på et litografi?

Når du ser betegnelsen "ea" på et litografi, står det for "Epreuve d'Artiste," som er fransk og betyder "kunstnerens prøvetryk." Det er et tryk, der laves før selve oplaget og bruges normalt som reference for kunstneren selv eller som en prøve til godkendelse af farver og kvalitet, inden oplaget trykkes.

Hvilke kendte danske kunstnere laver litografier?

Danmark har haft mange kunstnere, der har arbejdet med litografi som kunstform. Nogle af de mest kendte danske kunstnere, der har skabt litografier, inkluderer:

 1. Asger Jorn
 2. Else Fischer-Hansen
 3. Michael Kvium
 4. J.F. Willumsen
 5. Lene Adler Petersen
 6. Vera Myhre
 7. Nina Sten-Knudsen
 8. Ejler Bille

Else-Fischer-Hansen-Litografi

Konklusion

Litografier er et fascinerende udtryk for kunst, der giver kunstnere mulighed for at skabe enestående tryk med dybe farver og detaljer. Når du køber et litografi, er det vigtigt at undersøge kunstværket nøje for at sikre, at det er ægte og originalt. Værdien af et litografi kan variere afhængigt af flere faktorer, og det er altid en god idé at holde øje med kunstneriske trends og auktioner for at få et indblik i markedet.

Hos Københavns Kunsthandel kan du finde et bredt udvalg af originale litografier af kendte danske kunstnere. Uanset om du er interesseret i moderne, abstrakt kunst eller tidløse klassikere, er der noget for enhver kunstelsker. Så tag et kig på vores hjemmeside og opdag skønheden i litografiets verden!

 Tilbage til blog