Museumskøb, Skovgaard Museet.

Museumskøb, Skovgaard Museet.

Københavns Kunsthandel har netop solgt et maleri til Skovgaard Museet i Viborg.

Lidt usædvanligt, ikke et værk, af en af de mange dygtige malere fra Skovgaardslægten, men et maleri af den i dag lidt oversete maler F. C. Lund (1826-1901).

 


Maleriets titel er “Krypten i Viborg Domkirke”, malet i 1874, med målene 36 x 49 (47 x 60) cm. Det har tidligere været solgt på Kunstnerens dødsboauktion i 1902, på Charlottenborg, katalog nummer 40. Siden da har det, så vidt vides, været i privateje.

Det er et usædvanligt motiv fra den mørke krypt med det lille brændende lys hængende fra loftet med fine røde stråler. Og så er den kjortelklædte skikkelse lidt af et mysterium.

Er han en messedreng? Eller er det en malerkittel med brune aftørringer af maling og er det ikke en passer, han holder i hånden?

Joakim Skovgaard (1856-1933) var i 1874-1875 medhjælper for F. C. Lund, da han udførte sit mesterværk loftdekorationen i netop Viborg Domkirke.

Vi ønsker Skovgaard Museet tillykke med nyerhvelsen. Det bliver spændende at følge med i, om Skovgaard Museet kan afklare præcis, hvad billedet forestiller.

Tilbage til blog